ЧЕСТИТ ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА, ПРИЯТЕЛИ!

Написана от
(0 гласа)

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г., който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново.

Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор, сключен през 1878 г.
Ето част от думите, които цар Фердинант пише в Манифеста и изрича на тази дата преди 112 години:
- Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!
22 септемврий 1908 год.
Фердинанд I"

Горди сме с делата на велики българи, градили нашата история и сме щастливи, че живеем в България. Като образователна институция вярваме, че допринасяме такива личности да има и днес и в бъдеще.

ЧОУ

гр. Добрич, 9300 ул. "България" №3 тел. 058 655 635 choumontessori@gmail.com

montessori-dobrich.eu/

Оставете коментар

Уверете се, че сте попълнили всичко, означено със звездичка (*). HTML код не е позволен.