за  ученици, които ще бъдат петокласници през учебната 2021/2022 година и притежават постижения в някоя от следните области:

  • наука;
  • изкуство;
  • спорт.

Вярваме, че ще остане правилото, което въведе МЗ и МОН през изминалата учебна година, а именно: всички паралелки, които са по 1 на брой във випуск да учат присъствено. Това е прекрасна новина и означава, че бъдещите ни петокласници и шестокласници ще са основно в присъствено обучение.

Г-жа Димитрова се отличава с много качества, но ни спечели с огромната си любов към литературата. Вълнува се не по-малко от бъдещите си ученици. Вярваме, че заедно не само ще учат, но и ще творят. Добре дошла в екипа!

И двете се трудят неуморно, за да подготвят стаята на своите деца по най-добрия начин. Убедени сме, че на всички тях им предстои една прекрасна първа година в нашето училище.

Те ще работят с децата от подготвителна група в ЧОУ "Мария Монтесори". Монтесори стаята е подготвена с много внимание и любов. И г-жа Радост, и г-жа Хриси се вълнуват безкрайно от предстоящата си среща с децата.

Госпожа Симона и госпожа Ани подреждат, творят и работят неуморно, за да се чувстват децата им спокойни, мотивирани и щастливи.
Ева и Жана-Габриела успяха да видят новата си класна стая първи, тъй като посещават лятното училище в сградата. Двете момичета се развълнуваха безкрайно от това, което им предстои и очакват останалите си приятели с нетърпение.

Тя ще влиза за по 1 учебен час всяка седмица във всички класове, включително и в подготвителна група, като комплимент към обучението на учениците ни.

Горди сме с третото място на Милица Георгиева от 6а клас  на ниво Quickmarch. Тя е една от петте деца - финалисти в България, а е единствен финалист при шестокласниците. Поздравления!!!

Ще бъде една вълнуваща учебна година за тях!

С благодарност към г-н Валентин Генов за работата през изминалите три години, казваме "добре дошъл" на новия директор - г-н Калоян Костадинов.

Изминаха три години от нашето съществуване. През това време ни се случиха много и различни неща. Благодарни сме за всички хора, с които училището ни срещна! Благодарим ви, скъпи приятели, за подкрепата и прекрасните моменти!

В случай, че желаете да научите малко повече относно какво предстои за тях - може да видите видеото от самата презентация.

ЗЛАТЕН МЕДАЛ за Соня Генова в категория рисунка във възрастова група 13-14 години. Миналата година сребърен медал за своя компютърна рисунка взе нейната сестра Жанет Генова.

Да, вече е ваканция, но докато са с родители и роднини, учениците от VI клас направиха по идея на учителя си по история, Павлета Желязкова, интервю с въпроси от историята на България.

В събота неговият клуб "Самурай" спечели 7 златни, 7 сребърни и 9 бронзови медала. В морския град се проведе традиционният ежегоден турнир по карате “Купа Каварна”. В него участваха 200 състезатели от 15 клуба. Честито, Стивън! Желаем ти още много успехи в този труден спорт!

Освен, че е финалист, Милица е и единствената в класирането в нейната възрастова група от България.

Пожелаваме ви да сте много здрави, щастливи и успешни! Обичаме ви!

Резултатите им са доста над средните за областта и страната. Поздравления за учениците, учителите и родителите им!

Гордеем се с нея и нейните постижения! Пожелаваме й да е все така ученолюбива, успешна и много щастлива!

Общо 2978 рисунки бяха събрани тази година от 31 страни в света. От тях журито по традиция с Почетен Диплом награди 368 художествени творби.

Участниците от България бяха 179 и само 36 от тях получиха награди. Горди сме, че Нашето Училище е сред отличените.

Гостуването продължи три дни, в които бяхме заедно с колегите от СУ "Свети Седмочисленици", град Пловдив и СУ "Йоан Екзарх Български, град Шумен. Уроците са представени хронологично.

Ивелина Христова, от VI Б клас, се класира на трето място в държавното отборно първенство по шахмат на България за жени. Браво, Иве, щастливи сме, че ни правиш съпричастни на твоите успехи! Продължавай да бъдеш пример за постоянство и борбеност!

 

Благодарим на Стефан от VII Б за написването на текста, на г-жа Елена Карабельова за написването на музиката и на Йоана-Мария,  Лора, Яница, Пресиана, Соня, Елизабет, Камен и г-жа Карабельова за това, че ни подариха записа на гласовете си. Припомняме си моменти от учебната година на фона на новия ни Химн.

Преслав Радев, ученик от втори клас, спечели първа награда в първа възрастова група с проект "Фотосинтеза", а Васил Трифонов, ученик от шести клас, спечели трета награда във втора възрастова група с проект „Палеолитен лагер“.

Поздравления за прекрасното им представяне!

След споделения опит от съдия Хараламбиева, учениците влязоха в роли на съдии, прокурори, адвокати, обвиняеми и разиграха няколко дела.

Във втори и трети ден от посещението те успяха да видят урок по физическо възпитание и спорт, готови за живота и технологии и предприемачество.

Идеята на тази програма е всяко училище да представи и сподели своята иновация с цел създаването на добри практики.

Но както казват учениците в този видео-поздрав, нека не си спомняме за тях само на определени дати, а да ги носим винаги в сърцето си.

Константин от 1а клас интервюира г-жа Дияна Бекярова, майка на Жана-Габриел, също от 1а клас. Това е и своеобразен поздрав от тях за детския празник днес.

Благодарим на учителите от начален етап за прекрасното тържество за финала на учебната година, както и на Veselin Ivanov photography за прекрасните снимки, които ни направи.

На първи юни, денят на детето, имаме една прекрасна новина от детски конкурс.

Нашите шампиони - епизод 2

По повод 24 май, учениците от ЧОУ „М. Монтесори“ ще открият своя Изложба в библиотека "Дора Габе" с плакати на тема "24 май - Ден на светите братя  Кирил и Методий, на българската азбука,  просвета и култура, и на славянската книжовност", фотографии от познавателна екскурзия до Ботаническата градина в Балчик, дигитални рисунки и натюрморти.

Петокласниците поздравяват своите учители и всички, които се чувстват призвани да практикуват тази професия.

Честит празник, приятели! Честит празник, учители! Честит празник, просветители!

Словото е най - силното оръжие, съхранило историята на един велик народ! Бъдете горди и достойни, защото днес честваме азбуката, която сме дарили на света!

С приятели, стартирахме нова рубрика "Начален етап" и много се вълнуваме да я споделим с вас.

Те също така заеха първите две места в Националния конкурс за дигитална рисунка "Моето училище - моят свят" - Бургас.

Соня Генова от VIIБ клас на ЧОУ „Мария Монтесори“ се класира на първо място в нейната възрастова група в националния кръг на олимпиадата по Информационни Технологии и получи от журито финална оценка Отличен 6.

Имаме 7 победители от нашето училище в първия кръг на международната олимпиада по английски език  HIPPO 2021,  които продължават в полуфиналния кръг!!!

Всеки клас имаше да преодолява предизвикателства, предварително заложени в една интерактивна игра. Учениците трябваше да се ориентират в града, да откриват забележителности и да се забавляват.

Преди време те печелят първо място на международно състезание на НАСА, а наградата им е била да присъстват на изстрелване на ракета.

Никол и останалите момичета от клуба се завърнаха с Гран При и още много отличия от проведения във Варна национален конкурс "Празник на танца".

Гордеем се с на нашите деца и желаем  успехите им да се множат занапред!

Много сме щастливи да Ви представим химна на нашето училище.

Уилям Шекспир е "виновникът" за два световни празника днес - Денят на книгата и Денят на английския език. Наши шестокласници споделят любопитни факти за езика и известни сентенции на английски.

Учениците от начален етап твориха с много любов към нашата планета Земя, а след това решиха да почистят детска площадка, за да дадат добрия пример на всички.

Днес ви представяме един от нашите седмокласници, който ни показва какво може да се постигне с упоритост и постоянство - шампионът по карате, Стивън Стоянов.

Знаете ли, че … и детските книги празнуват.

Специалната награда за цялостно творчество на името на проф. Хачо Бояджиев от филмовия фестивал на БНТ "Арлекин"; и второ място на националното състезание по информационни технологии в Благоевград, където Соня беше в една група с 12-класници и успя да ги остави след себе си.

Нашите две пчелички - Виктория от 6б клас и Максим от 7б клас се представиха достойно.

На 22 март отбелязахме Световния ден на водата с рисунките на нашите деца.

Днес, Албена Бонева, психолог и Монтесори специалист в нашето училище, взе участие в среща, организирана от Министерството на образованието и науката, дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ на тема: „Прилагане на метода Монтесори в иновативните училища – добри практики и възможности за бъдещо въвеждане“.

Г-жа Красимира Георгиева - бъдещият учител на бъдещия първи клас.

Поздравления за Грета, учителите ѝ и родителите ѝ! Желаем още много успехи и завоевания!

Пожелаваме ви да сте все така прекрасни, всеотдайни и грижовни!

Честит празник и от децата в подготвителна група. С тях поговорихме за нашите национални символи.

Изминаха 143 години от деня, в който се тури край на тъмното време в нашата история. Днес местата на памет безмълвно нашепват за героизма и себеотдадеността на знайните и незнайните българи, осъдени на свободата.

Във втори клас твориха мартеници не само за себе си, но и за близките си.

В надпреварата се включиха 9 ученика от 6 и 7 клас. Участниците се подготвяха от началото на месец ноември по списък от 500 предварително подбрани думи. Те бяха изключително развълнувани, лоялни и ентусиазирани.

Днес с децата от подготвителна група, вдъхновени от историята на розовата фланелка, поговорихме за това колко е важно да се чувстваме спокойни в училище.

Учениците, които ще бъдат в подготвителна група през 2021/2022 учебна година ще работят, творят, израстват заедно с г-жа Радостина Лазарова.

Трето място в националния конкурс за компютърна графика "Красотата на Родопите" и Голямата награда, (бяха присъдени няколко такива), в категория Рисунка за нейната възрастова група от Международния конкурс "Роди се дете, син ни се даде!"

Днес, 18.02, децата от подготвителната група почетоха паметта на Васил Левски.

ЧОУ „Мария Монтесори“ обявява прием на ученици за подготвителна група за учебната 2021/2022 година.

Продължаваме с най-често задаваните ни въпроси от родители в интервюто с госпожа Ренета Венева - психолог, притежаващ AMI диплома и преподавател в НБУ.

Продължаваме с най-често задаваните ни въпроси от родители в интервюто с госпожа Ренета Венева - психолог, притежаващ AMI диплома и преподавател в НБУ.

Продължаваме с най-често задаваните ни въпроси от родители в интервюто с госпожа Ренета Венева - психолог, притежаващ AMI диплома и преподавател в НБУ.

Речта има много елементи, които са съвместими с музиката: мелодия, ритъм, темпо, акцент (в речта – логическо ударение), паузи.

Днес отбелязваме Деня на българското радио. Сред датите, посветени на комуникациите, определихме тази като най-значима.

Поздравления за нашите медалисти от начален етап! Децата бяха отличени в категориите "Млад математик" и "Родна реч" на състезанието Многознайко.

Днес, 11 януари, в начален етап се отбеляза международния ден на думата "благодаря". Учениците написаха благодарности към училище, учители и съученици, след което ги споделиха с приятелите си в клас. Изработиха и дневници на благодарността, като подарък за семействата си, а първата написана благодарност в тях бе от самите деца.

Желаем мир, благоденствие и обич! Благодарим за подкрепата!

През месец ноември Младежки център - Добрич и Фондация "Лумос" – България, организираха за четвърта поредна година IV ОБЛАСТЕН КОНКУРС ЗА ЕСЕ  на тема: „Промени ли ни изолацията към по-добро?!“.

Петя Петрова, част от ръководството на ЧОУ "Мария Монтесори", бе лектор за втора поредна година на националната конференция "Социално и емоционално изучаване в България", която се проведе на 21, 22, 28, 29 ноември 2020 г.

Статия с автор Петя Петрова за нуждата от въвеждане на социално-емоционалното изучаване в училище.

За Деня на Християнското семейство децата от подготвителна група, първи и втори клас изработиха Цветен семеен кът, като преди това всяко от децата разказа за своето семейство и изработи рамка за семейния портрет.

Със своя втори брой на вестник „Слово и памет“ учениците на ЧОУ „Мария Монтесори“ ви поздравяват с Деня на християнското семейство.

С децата от подготвителна група, първи и втори клас си поговорихме за различията между хората. Обсъдихме как да бъдем не само толерантни, но и помагащи, как да обръщаме внимание и обгрижваме тези, които изглеждат по-различно от нас.

С престижното първо място бе награден Васил Трифонов – ученик от VIА клас в Областния конкурс „С Йовковата бяла лястовица“, организиран от РИМ – Добрич с подкрепата на Областна администрация – Добрич.

В Районен съд – Добрич днес отбелязаха ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ чрез Образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура“.

Предметът е част от иновацията на училището, одобрена от МОН.

Първи урок от новия ни предмет "Готови за Живота", част от иновацията на нашето училище. Новият предмет се води на единна образователна територия за първи и втори клас.

Децата от първи и втори клас ни поздравяват с рисунките си.

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 г., който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново.

Днес Монтесори общността празнува 150 години от рождението на Д-р Мария Монтесори!

В живота на Църквата всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците. Днес имаме още един повод да влезем в храма. На този ден в Карлово се ражда Васил Левски. Нека го споменем в молитвите си, за да го впишем в кръга на нашия живот. Защото всеки помен е спомняне. И така вече 183 години…

Щастливи сме да обявим, че ЧОУ "Мария Монтесори" е едно от училищата в одобрения списък на иновативните училища за учебната 2020/2021 година.

В ЧОУ "Мария Монтесори" работим усилено в посока развиване на социално-емоционална интелигентност у децата.
Важно е децата ни да бъдат подготвени не само академично, но и за живота им на възрастни.
Щастливи сме, че през предстоящата учебна година са предвидени много срещи, отново с деца и родители, на които всички ние заЕдно да учим повече за себе си, повече за другите и най-важното: как да взаимодействаме помежду си по възможно най-добрия начин. Защото емоционалното състояние на децата определя дори академичното им представяне.

Преходът от детска градина към училище поставя нови задачи в развитието на детето и предизвикателства за неговото семейство. Промяната често буди в родителя притеснение относно адаптацията на детето към новите условия и взаимоотношения.

Децата от ЧОУ "Мария Монтесори" се срещнаха с бъдещата първа жена космонавт на България, Татяна Иванова.

Нека спомняме достойните дела на тези, които съхраниха живо българското самосъзнание, нека следваме примера им и завещаем на идните поколения вяра и упование в съзидателните сили на познанието.

ЧОУ “Мария Монтесори“ гр. Добрич се включи в отбелязването на международния ден за борба със затлъстяването.

ЧОУ "Мария Монтесори" е едно от 45-те училища в България, които бяха поканени на Международния ден на готвача, който се състоя на 21 октомври (понеделник) от 10:00 часа в Музейко. Събитието е част от инициативата на Нестле "По-здрави деца", в която училището се включва за втора поредна година.

Петя Петрова - представител на ЧОУ "Мария Монтесори", говори за практиките, които ВЕЧЕ се прилагат в начален етап в часовете по "Социално-емоционално изучаване" на Национална конференция за развитието на емоционална интелигентност и социални умения на българските деца.

Събитието бе посветено на вредите от консумацията на популярни безалкохолни напитки.

Честит международен ден на музиката!

 Честит Европейски ден на езиците!

 Днес се проведе спортният празник на училището. 

Днес ЧОУ "Мария Монтесори" празнува първият си рожден ден.

Днес, на този светъл празник, отново бяхме всички заЕдно - както винаги! Рамо до рамо - деца, родители, учители! Благодарим на нашите прекрасни деца, че минаха по площада с вдигнати гордо глави!

Днес, 15 май, вдъхновени от инициативата на световноизвестния шеф Джейми Оливър "Food revolution day" - образоване на децата относно качествата на храната - в ЧОУ "Мария Монтесори" учениците си приготвиха по един малък бургер. Нарекохме го "Монтесори" бургер:) Не беше случаен изборът на храна, която да приготвим.

Благодарим на всички деца и родители, които присъстваха на открития урок вчера. Всички се запознаха с маниера на работа на учителите в ЧОУ „Мария Монтесори“, видяха класната стая на бъдещите първолаци и се запознаха с ръководството на училището.

Въпросите, които бяха коментирани са следните: